Miręs dar negimęs. Lapkričio 23 d. Negimusio kūdikio diena

Didelė dalis moterų po mirusio dar negimusio kūdikio netekties dalijasi labai sunkiais išgyvenimais. Gedi ne tik mamos, bet ir tėčiai, artimieji, gedi ir medikai. Kai nėštumas pasibaigia netikėtai žlunga svajonės, viltis. Kaip priimti netektį, kuri visuomenėje ne visada pripažįstama?

Visiems artimiesiems gedėjimą gali palengvinti keli dalykai: kūdikėlio fotografija,  rankytės ar kojytės atspaudas, pabuvimas su juo, palaidojimas, malda. Mažas žmogus pabuvo žemėje labai trumpai. Bet jis buvo mylimas.

Medikams padeda, žinojimas ir galėjimas padėti mamai šios netekties metu. Galbūt jie gali uždegti žvakelę, prie mirusio (jei tėvai sutinka), gal gali suteikti privatesnę erdvę; pakviesti pasikalbėti kunigą, socialinę darbuotoją, psichologę ar dvasinę asistentę (jei įstaigoje yra šie specialistai).

Yra mamų kurios nenori nei matyti vaikelio, nei galvoti apie jį – svarbu gerbti jų apsisprendimą.

Kunigas Kęstutis Rugevičius primena, kad žmogaus gimimas ir mirimas yra slėpinys – daugiau nei mes galime suprasti. Mes galime tik nusilenkti tam slėpiniui, suklusti, ir suprasti, kad Dievas niekada nenori mirties ir jis visada palaiko žmogų. Net ir tokiomis skaudžiomis aplinkybėmis svarbu ieškoti prasmės “Dieve, kaip toliau Tu vesi mane per gyvenimą?” Nepaisant skausmo, laikui bėgant, viskas išeina į gera… Vaikelis, kad ir labai trumpai gyvenęs žemėje – lauks mūsų danguje. Mes susitiksime.

Miręs, dar negimęs – nėra medicininė atlieka, todėl kūdikiui gimus po 22 nėštumo savaičių, jei jis gimė negyvas arba gimė gyvas ir mirė, jis yra registruojamas LR ir turi būti palaidotas. Šeimai suteikiama kapavietė ir laidojimo išmoka.

Kūdikiui gimus negyvam iki 22 savaičių (žmogaus vaisius (vaisiai) iki 22 savaitės), jis (jie) neregistruojamas, bet pagal naujausius LR Vyriausybės ir Sveikatos apsaugos ministerijos įsakymus, jį galima pasiimti iš ligoninės ir palaidoti. Laidojimo išmoka šiuo atveju neišmokama, bet kapavietė suteikiama.

Jeigu kūdikio iki 22 savaitės, tėvai nepasiima palaidoti, jo palaikai kremuojami kartu su kitais vaisiais iki 22 savaitės ir bus pagarbiai palaidoti bendrame žmogaus vaisių iki 22 savaitės kape. Ši kapavietė numatyta Šiluvoje, yra kapavietė Kaišiadorių kapinėse, Ukmergėje Dukstynos kapinėse. Kažin ar yra tokios kapavietės kitose Lietuvos miestuose?

 Už gydymo įstaigų ribų pagalbą po persileidimo ar aborto galima atrasti Krizinio nėštumo programoje, Kauno arkivyskupijos šeimos centre; asociacijose “Padedu augti”, „Gandras“, Krizinio nėštumo centre. Gedėjimo procese, bei praktiniuose laidojimo klausimuose tėvams ir medikams padės knyga “Didesnio skausmo nebūna”, kurios sudarytoja psichologė Kristina Navickienė, bei jautriai perteikiama specializuota informacija apie kūdikio netektį tinklalapyje www.kudikionetektis.lt.

Lapkričio 23 d., 1955 m. sveikatos ministro įsakymu Lietuvoje buvo įteisinti abortai. Šią dieną daugelyje Lietuvos bažnyčių meldžiamasi už kūdikių netekusias šeimas.

Parengė Lietuvos šeimos centras